Viszlát, Flappy Bird! – besokallt az idegölő játék fejlesztője

Az iOS és az Android alkalmazásboltjában fél éve megjelent Flappy Bird fejlesztője, Dong Nguyen állítólag megijedt az utóbbi hetekben hirtelen jött pénztől és hírnévtől, ezért úgy döntött, eltávolítja a játékot a virtuális üzletpolcokról. Vajon Nguyen tényleg besokallt, vagy ez csak egy frappáns marketingfogás? A játékot elnézve egyébként még az is előfordulhat, hogy a dühös felhasználóktól rettent meg emberünk.

2013 közepén került fel az App Store, majd a Play Store kínálatába a Flappy Bird nevű játék, melynek lényege roppan egyszerű: egy madarat kell átvezetnünk vastag csövek közötti szűk réseken. (Ezek a csövek egyébként nagyon hasonlítanak a Nintendo Mariójában látottakhoz.) Amennyire egyszerű a szabály, annyira nehéz maga a játék, szerencsétlen szárnyast ugyanis olyan nehéz irányítani, hogy a legtöbb játékos örül, ha 4-5 résen átér vele. Emiatt sokaknál kiverte a biztosítékot a program, ami kapcsán több érdekes (szimplán viccesnek hiba lenne nevezni őket) videó is született. Itt az egyik.

 

A Flappy Bird népszerűsége néhány hete erősen megnőtt (valószínűleg idegesítő mivolta miatt), fejlesztője, Dong Nguyen pedig a játék folytatásáról mesélt a The Verge-nek. Néhány napja azonban fordult a kocka, s emberünk aggasztó posztokkal lepte meg Twitter követőit.

 

Nguyen arról csiripelt, hogy a Flappy Bird megváltoztatta az életét a hirtelen jött pénz (napi 50 ezer dollár, azaz cirka 11 millió forint ütötte a markát hirdetési bevételekből) és népszerűség által, s ezzel „képtelen lépést tartani”, nyugalomra vágyik.  Emiatt pedig törli a játékot az Apple és a Google alkalmazásboltjából is, azaz az iOS és Android júzerek is búcsút vehetnek a bosszantó madártól. A Flappy Bird mindettől függetlenül nem kerül más kezébe, – ragaszkodik művéhez Nguyen – ugyanakkor gyűlöli is. Talán majd a következő játékai feledtetik vele a megrázkódtatást – csak nehogy túl sikeresek legyenek.

 

 

Külső szemlélőként nézve több, mint furcsa Nguyen viselkedése. Sokan előbb gondolnának arra, hogy a bedühödött játékosoktól ijedt meg, s azért tette pakolópályára az appot, minthogy a túl sok pénz és nagy népszerűség miatt. A dolog hátterében azonban a marketing is állhat, hiszen a Flappy Birdről sokkal többen tudnak, mióta alkotója elkezdett nyavalyogni. Egyesek arra gyanakodnak, hogy a játékban szereplő, Marióból kölcsönzött csövek miatt a Nintendo esetleg már kopogtatott Nguyen ajtaján, s a fejlesztő emiatt, kvázi kényszerből döntött a játék eltávolítása mellett.

 

A játék vasárnap délután eltűnt a fent említett alkalmazásboltokból, de aki korábban letöltötte, természetese tovább próbálgathatja a szárnyait. Jelenleg ott tartunk, hogy Flappy Birddel telepített iPhone-okat árulnak méregdrágán az e-Bayen, szóval ha Nguyen nem is, valaki biztos meg szeretne gazdagodni az egyébként idegölő játék eltűnésén.

 

 

Van egy jó hírünk, ha ki szeretnéd próbálni a játékot! Létezik belőle böngészőbe portolt változat (például itt), amit könnyedén elérhetsz – s így kb. 800 angol fontot spórolsz, ha csak emiatt csaptál volna le a fent belinkelt iPhone-ra.

 

[Forrás: The Verge]

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció