ABB: előrelépés kedvezőtlen piaci környezetben

Az ABB közzétette első negyedéves pénzügyi eredményeit, azok legfontosabb számait.

  • A Next Level stratégia végrehajtásának köszönhetően javult a jövedelmezőség és a cash-flow  
  • A kisebb, rendszeres rendelések volumene stabil, míg a teljes rendelésállomány 7%-os csökkenése azt jelzi, hogy az első negyedév nagyobb kihívásokat tartogatott számunkra, mint a 2015-ös év hasonló időszaka 
  • A rövid ciklusú megrendelések alacsonyabb volumene és a rendelésállomány időbeli ütemezése miatt a bevétel 2%-t csökkent 
  • Az üzemi EBITA marzs2 0,8 százalékponttal 12,0%-ra emelkedett 
  • Az Energetikai Hálózatok divízió a kitűzött marzstartományon belül van; terv szerint halad a divízió stratégiai portfóliójának felülvizsgálata 
  • A részvényenkénti hozam +3%-ot javult
  • A működési tevékenységek cash-flow-ja megközelítőleg 200 millió dollárral nőtt 
  • Az amerikai dollár felértékelődése miatt, a deviza-átváltások jelentős kihatással voltak a pénzügyi eredményekre

 

„Az első negyedévben javítottuk a haszonkulcs mértékét, és növeltük a cash-flow-t” – mondta Ulrich Spiesshofer, az ABB vezérigazgatója. „A kisebb, rendszeres rendelések volumenének stabilizálása és a gyorsan számlázható rendelésállomány arányának 1,17x-es mutatója azt bizonyítja, hogy az organikus növekedés elérésére és az új, piacorientált szervezetünk kialakítására tett erőfeszítéseink még a jelenleg kihívásokkal teli piaci környezetben is pozitív eredményeket produkálnak.”

„A stratégiai kezdeményezéseink nyomán nő a termelékenység és javul a tőkegazdálkodás hatékonysága” – folytatta a vezérigazgató. „Folytatjuk az üzleti folyamataink következetes végrehajtását és a kapacitások optimalizálását. Ezen lépéseinknek köszönhetően, például a Gyártásautomatizálás és Hajtások divízióban folyamatosan javult a haszonkulcs. Ugyancsak jó hír, hogy az újonnan létrehozott Energetikai hálózatok és az Energetikai Termékek divíziók haszonkulcsa az előirányzott tartományon belül mozog.”

„Terv szerint halad az Energetikai Hálózatok divízió stratégiai portfóliójának felülvizsgálata, a felülvizsgálat eredményeit a 2016. október 4-én tartandó „Tőkepiaci nap” („Capital Markets Day”) rendezvényen fogjuk közzétenni.”

„A stabil és erős pénzügyi pozícióval és karcsúbb, piacorientáltabb szervezettel rendelkező ABB jó helyzetben van ahhoz, hogy a továbbra is kedvezőtlen piaci körülmények ellenére folytassa sikeres működését, és hosszú távon is jövedelmező növekedést érjen el” – tette hozzá Ulrich Spiesshofer. 

 

 

 

 

 

 

Kulcsszámok Változás  

(millió $-ban, ha másképp nem jelezve)  Q1 2016 Q1 2015 US$ Összehasonlító alapon 

Megrendelések  9,253 10,404 -11% -7% 

Bevételek  7,903 8,555 -8% -2% 

Üzemi EBITA 943 949 -1% +2% 

a működési bevételek %-ában 12.0% 11.1% +0.9pts  

Nettó eredmény  500 564 -11%  

Alap EPS ($) 0.23 0.25 -9%  

Működési EPS ($) 0.28 0.28 +1% +3% 

Működési tevékenység cash-flow-ja 252 53 +199  

 

  

Rövid távú kilátások   

A makrogazdasági és geopolitikai fejlemények vegyes képet jeleznek előre folyamatos bizonytalansággal. Az USA-ban néhány makrogazdasági mutató pozitív marad, míg Kínában várhatóan folytatódik a növekedés, bár lassabb ütemben, mint 2015-ben. A piacra továbbra is negatívan hat az Európában tapasztalható szerény növekedés és a világ különböző részeit érintő geopolitikai feszültségek. A kőolaj ára és a külföldi devizaárfolyamok továbbra is befolyásolják a vállalat eredményeit.  

 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció