A Wordpress hostingról

Petrányi-Széll András a Wordpress hostingról írt egy blogbejegyzést, amit alább változtatás nélkül olvashatnak.

Az elmúlt években számos WordPress oldalt készítettünk ügyfeleink számára, és rengeteg tapasztalatot szereztünk a különböző tárhely-szolgáltatókkal. Ezeket szeretnénk megosztani veletek ebben a posztban, de azt is megtudjátok, hogy szerintünk melyik szolgáltatót érdemes választani.

 

A WordPress weboldalak gyors és zökkenőmentes betöltéséhez és folyamatos működéséhez fontos, hogy megfelelő sablont válasszunk (vagy helyesen fejlesszük a saját sablonunkat), és hogy helyesen válasszuk ki és állítsuk be a különböző bővítményeket. De mi történik olyankor, ha mindent helyesen csinálunk, és az oldal mégis lassú és döcögős?

 

A legtöbbször ilyenkor a tárhely-szolgáltató háza tájékán kell körülnéznünk, és ha így teszünk, akkor hamar rájövünk arra, hogy a jó minőségű hosting adja a WordPress oldalak sikerének 50 százalékát.

 

Milyen hosting szolgáltatások léteznek?

A legtöbb kisvállalkozás úgynevezett közös tárhelyet (shared hosting szolgáltatást) választ. Ebben az esetben a weboldal egy olyan szerverre kerül fel, amelyen más weboldalak is helyet kapnak. Ez a weboldalukat kiteszi az úgynevezett zajos szomszéd hatásnak (noisy neighbour). Ennek lényege, hogy amennyiben az azonos szerveren elhelyezett másik weboldal forgalma hirtelen megnő – például azért, mert megtámadják, vagy egyszerűen azért, mert a szomszédunk csinált egy oltári akciót, amelyre hirtelen rengetegen kattintanak – akkor a szerver erőforrásai elfogynak, és a mi weboldalunk lelassul, vagy adott esetben leáll.

 

A shared hosting előnye ugyanakkor, hogy egy alap WordPress tárhely már évente néhány ezer forintért elérhető. A legtöbb kisvállalkozás pontosan így gondolkodik: minek fizessek havi 10 ezret valamiért, amit évi 10 ezerért is megkaphatok. Ezen vállalkozások közül sokan tévesen mérik fel webes üzletvitelük értékét, és nem gondolnak arra, hogy egy 1-2 napos leállás milyen bevétel kieséssel járhat.

 

Azok viszont, akik nem elégednek meg a shared hostinggal, van két további választási lehetőségük: bérelhetnek saját virtuális szervert (Virtual Private Server, azaz VPS), vagy vásárolhatnak saját fizikai szervert (vasat), amelyen futtatják a weboldalukat. Mindkét esetben igaz, hogy a weboldal költsége megnő havonta 10-30 ezer forintra, a szerver erőforrásaitól függően. Fontos emellett az is, hogy az üzemeltetési feladatok egy részét is az ügyfélnek kell elvégeznie: mind a VPS-t, mind a fizikai vasat konfigurálni és üzemeltetni kell.

 

Az oldal azonban jellemzően begyorsul: és fele annyi idő alatt töltődik be, mint a shared hosting szolgáltatás esetében (ez egy általánosított magyarországi tapasztalat). Emellett nem vagyunk kitéve a zajos szomszéd hatásnak sem, így az oldal üzemelése stabilabbá válik.

 

Hol jönnek a bajok?

A legtöbb ügyfél számára a WordPress üzemeltetése közben különböző nyűgök keletkezhetnek. Az oldal néha elérhetetlenné válik, lelassul vagy szétesik. (Tipp: a weboldalad elérhetőségének folyamatos monitorozására használd az ingyenes Uptime Robot szolgáltatását.)

 

A hosting szolgáltató azonban a legtöbb esetben széttárja kezeit, hiszen ő csak a futtatási környezetért felel, a kódért nem. Ha két bővítmény összeütközik, ha a sablon szétesik, az pont nem a tárhely-szolgáltatóra tartozik. További problémát jelent azonban, hogy a legtöbb esetben kiderül, hogy a tárhely szolgáltató az alapvető WordPress kompetenciákkal sem rendelkezik, például:

  • Elavult php és/vagy MySQL verziókat futtat
  • A weboldalak elérhetőségét nem monitorozza
  • Nem nyújt segítséget a WordPress környezetének egyedi beállításaiban (memória limit megemelése, vagy akár a feltölthető fájlok méretkorlátjának megemelése)
  • Hiba esetében nem nyújt gyors segítséget a weboldal visszaállításában

 

És mit jelent a szakértő WordPress hosting?

Jelenleg körülbelül egy tucatnyi weboldalt üzemeltetünk napi szinten. Másfél évvel ezelőtt ezek az oldalak még mind közös tárhelyen voltak egy kevésbé ismert magyarországi tárhely-szolgáltatónál.

 

Éves szinten összesen körülbelül 100 ezer forintot fizettünk az üzemeltetésért. Az oldalak átlagos betöltési sebessége 10-12 másodperc volt. Körülbelül kéthavonta tapasztaltunk egy leállást, ilyenkor jellemzően 1-4 órára vált elérhetetlenné egy-egy oldal. Jelentkeztek kritikus – megmagyarázhatatlan – hibák is: ismeretlen okokból egy-egy oldal néha szétesett, és korábbi állapotba kellett visszaállítani.

 

Ezután váltottunk: az egyik legismertebb magyarországi tárhely-szolgáltatónál béreltünk egy jó minőségű Virtuális Privát Szervert (VPS).

 

A költségünk megnőtt éves szinten körülbelül 250 ezer forintra. A weboldalak betöltési sebessége viszont javult, jellemzően már 6-8 másodperces betöltési időket mértünk. Ugyanakkor a hibák nem tűntek el: gond volt a teljes szerver konfigurációjával, tapasztaltunk leállásokat. Emellett képtelenek voltunk szakértő WordPress segítséget kapni: a szolgáltató üzemeltette a szervert, de egy egyszerűbb WordPresses kérdésre is széttárta már a kezét.

 

Végül úgy döntöttünk, hogy szakítunk a magyarországi szolgáltatókkal, és a WPEngine tárhelyére migrálunk.

 

A költségeink növekedtek éves szinten körülbelül 300 ezer forintra – ami nem volt már számottevő növekedés az előző lépcsőhöz képest. (Ez a 10 weboldal hosztolását tartalmazó Professional Plan ára.)

 

A weboldalaink megtáltosodtak, és elkezdtünk 1-2 másodperces betöltési időket mérni. Eltűntek az üzemeltetési problémák, nem tapasztalunk leállásokat. És ami számunkra rendkívül fontos: 24 órás terméktámogatást és valódi szakértő WordPress segítséget kapunk, ami kiterjed a mélyebb wordpresses kérdések megválaszolására is.

 

De mi az a WPEngine?

A WPEngine egy olyan professzionális tárhely-szolgáltató, amely kizárólag WordPress oldalak professzionális hostolására szakosodott, és adatközponttal rendelkezik az Egyesült Államokban, Európában (London) és Ázsiában (Tokyo).

 

A legfontosabb, hogy a WPEngine használatával a weboldalaink betöltési ideje radikálisan lecsökkent, és már csupán 1-2 másodperces betöltési időről beszélhetünk. (Érdekesség, hogy az általunk használt Professional Plan még egy shared hosting tárhelyen van, így elméletileg ki vagyunk téve a zajos szomszéd hatásnak. Ugyanakkor az elmúlt hónapok tapasztalatai azt támasztják elő, hogy a WPEngine még a közös tárhellyel is sokkal többet nyújt, mintha maradtunk volna a hazai VPS bérlésnél.)

 

A gyorsaság három dolognak köszönhető: a WPEngine futtatási környezete teljes mértékben WordPressre optimalizált. Emellett a szolgáltató saját cache (Evercache) rendszert épített ki, és végül alapértelmezett a CDN (content delivery network) használata.

 

Emellett a WPEngine 24/7-es, szakértő terméktámogatást biztosít, és a mérnökök segítenek a WordPress beállításait érintő műszaki kérdések megoldásában is. Természetesen eltűntek az üzemeltetési bizonytalanságok is: az oldalak nem állnak le, zökkenőmentesen és folyamatosan futnak.

 

Az alábbi ábra két weboldalunk betöltési sebességének növekedését mutatja:

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció