K√ľl√∂nd√≠j az EU Fiatal Tud√≥sok Verseny√©n

Az Európa Unió által évente szervezett, legjelentŇĎsebb és legrangosabb tehetség-kutató és -kiválasztó versenyt, a Fiatal Tudósok Versenyét  melyre a világ 38 országából érkeztek fiatalok  az idén szeptember 14. és 19. között Dublinban rendezték meg, ahol az egyik magyar fiatal - Novák Blanka - megkapta a különdíjat.

A több tízezer, 14-20 év közötti fiatalból kiválasztott döntŇĎsök között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a 2017/2018. évben megrendezett Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny három elsŇĎ díjas pályázatának készítŇĎje képviselhette: Matányi Marianna és Kákonyi Marcell (Tudja-e a jobb szem, mit csinál a bal kéz? ), Tassi Timián Áron (OKOSLÁMPA) és Novák Blanka (Lycium barbarum fiziológiai hatásainak vizsgálata). A magyar delegációt Ivánka Gábor, bírálóbizottsági tag vezette.

A négy lépcsŇĎs ifjú tudósok versenyének elsŇĎ két fordulóját a résztvevŇĎ országok bonyolítják, ahonnan a kiválasztott legjobb 2-4 pályamunkáról a nemzetközi bírálóbizottság mond véleményt. Ezt követŇĎen a kiválasztottak háromnapos, kiállítással egybekötött prezentáción vesznek részt, ahol a nemzetközi zsŇĪri személyes konzultációk során alakítja ki a végleges sorrendet.

Az idei döntŇĎn 38 országból, 135 fiatal vett részt. A dublini döntŇĎn 88 projekt közül, Novák Blanka (az Egri Dobó István Gimnázium végzett diákja) a „Lycium barbarum fiziológiai hatásainak vizsgálata” c. projektje részesült a különdíjban, melynek eredményeként egy dublini szakmai utazáson vehet részt. A Lycium barbarumban található bioaktív komponensek identifikációja, az innovatív, saját metódus alapján készített szaponifikált oldat antibakteriális hatású vegyületeinek mŇĪszeres mérése és azonosítása történt meg. A szaponifikált oldatban található komplex vegyületcsoportok együttes hatása szignifikáns gátlást fejt ki a rezisztens, szuperbaktérium Pseudomonas aeruginosa törzs ellen. Ezen oldat hatásairól jelenleg nem áll rendelkezésre szakirodalmi adat, a benne található mikrobiális effektivitást kialakító komponensek analitikai kvantitatív feltérképezése újdonságnak számít. Az eddigi szakirodalomban fellelhetŇĎ, különbözŇĎ extrahálási technikával készült oldatok nem gátolják a Pseudomonas szaporodását. A versenyzŇĎ kutatásának jelentŇĎségét az utóbbi években észlelt nagy mértékŇĪ rezisztencia és az „antibiotikumok utáni korszak” eljövetele adja. A kutatás témája saját ihletésŇĪ, a kísérleteket, méréseket, elemzéseket önállóan végezte el a pályázó.

A nyertes fiatal pályázata, a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny leglátványosabb pályamunkáival együtt, szept. 28-án megtekinthetŇĎek lesznek a Kutatók Éjszakáján, az Ericsson Magyarország székhelyén (1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 11.).

A következŇĎ 2018/2019. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt október 2-án egy szakmai rendezvény keretében hirdetik meg az Ericsson Magyarország székhelyén, ahol szintén lehet találkozni Novák Blankával.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció