2,5 milli√≥ forint a j√∂vŇĎ feltal√°l√≥inak √©s tud√≥sainak

A 28. alkalommal meghirdetett, 2018-19. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó több mint 2,5 forint ösztöndíjat osztott ki a május 29-ei eredményhirdetésen a versenyt szervezŇĎ Magyar Innovációs Szövetség, Dr. Pakucs János, a szervezŇĎbizottság elnökének aktív közremŇĪködésével.

A 20 év alatti fiatalok számára meghirdetett verseny végsŇĎ szakaszához érkezett. A 168 pályázó közül az elsŇĎ fordulóból 116 jutott tovább, akik közül 96-nak sikerült kidolgoznia és bemutatnia pályázatát az akadémikusokból és gazdasági szakemberekbŇĎl álló bírálóbizottságnak.

 

A május 29-ei nyilvános eredményhirdetésen a legjobbnak ítélt pályázók 3 elsŇĎ, 3 második és 4 harmadik díjat, valamint 2 különdíjat vehettek át Dr. Bódis József államtitkártól (EMMI), Birkner Zoltán, NKFIH-elnöktŇĎl, és Jakab László, zsŇĪrielnöktŇĎl. A díjazottak az ösztöndíjak mellett okleveleket és iparmŇĪvész által készített kisplasztikát is kaptak. 

 

ElsŇĎ díjat nyert 

  • Vámosi Flórián Balázs és Pósa Péter (Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium) „Csillagászati távcsövek automatizálása és távvezérlése” c. pályázata. Rendszerük segítséget nyújt az amatŇĎrcsillagászoknak, hogy az adatgyŇĪjtés és az ŇĪrfotózás teljesen automata módon történjen. A tervezésénél fontos szempont volt a mobilitás kérdése, a megfelelŇĎ méretek használata és az energiakarékosság. 
  • Mészáros Botond (Gheorghe Pop de BńÉseŇüti Technológiai Líceum, Szilágycseh) „N-test problémák szimulációja m-dimenzióban” címŇĪ pályázata. A fiatalnak sikerült egy, a jelenlegi módszerek nagy részénél jóval átfogóbb matematikai szimulációs modellt leírnia, majd azon olyan optimalizációs módszereket értelmezni, melyek jelentŇĎs mértékben csökkentik a rendszer kiértékeléséhez szükséges idŇĎt és memóriát, miközben megmaradnak rendszerfüggetlennek. 
  • Zsigó Miklós (Krúdy Gyula Gimnázium, Nyíregyháza) „Moly.Net” c. pályázata. A kifejlesztett eszköz egy új kialakítású feromoncsapda, melyben egy jó minŇĎségŇĪ kamerát és egy megfelelŇĎ mikrokontrollert helyezett el a pályázó, amelyek távirányítással képet készítenek arról, hogy éppen mi látható a csapdában, és ezáltal képet kaphatunk a (alma)molyrajzás térbeli és idŇĎbeli lefolyásáról. 

 

Az elsŇĎdíjas pályázók megkapták a lehetŇĎséget a bíráló bizottságtól, hogy Magyarországot képviseljék az Európai Unió 2019 szeptemberében Szófiában megrendezendŇĎ “31. Fiatal Tudósok Versenyén” amelyen 37 ország fiataljai versenyeznek az értékes (3500-7000 euró) díjakért.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció