Földrengés ellen védi az olimpia helyszíneit a Bridgestone

A Bridgestone olyan speciális rengéscsillapító technológiát szállított a Tokiói Olimpiai és Paralimpiai Játékok két újonnan épült helyszínéhez, amely a földrengések hatásai ellen védi az épületeket. A két épület, a Tokyo Aquatics Centre, az úszás, a műugrás és a műúszás versenyeknek, az Ariake Arena pedig a röplabda és a kerekesszékes korsárlabda versenyeknek ad majd otthont. Mivel ezeken az eseményeken több tízezer szurkoló vesz majd részt, a Tokióban gyakori földrengésekkel szembeni védelmük kiemelten fontos.

A Bridgestone által szállított rengéscsillapító elemek olyan, gumiból készült rugalmas, de nagy teherbíró képességű épületszerkezeti alátámasztások, amelyek a felépítmény és a talaj közé építenek be, ezáltal hozzájárulnak a szeizmikus rengések terjedésének mérsékléséhez és megakadályozzák, illetve csökkentik az épületek károsodásának esélyét földrengés esetén. A speciális, 600 mm és 1800 mm átmérőjű rengéscsillapítókkal ellátott két új épület befejezése 2019 végére várható. A szakemberek a szeizmikus rengéscsillapító elemeket nem az épületek alapjába, hanem a tetőszerkezet alá építik be, ami hozzájárul a tetőszerkezet alátámasztó elemeire nehezedő teher csökkentéséhez. Ezt a beépítési módot gyakran alkalmazzák csarnok vagy nagy kupola szerkezetekkel rendelkező létesítményekben, például sport arénákban. 

 

 

„A Bridgestone a földrengés-csillapító technológiák fejlesztésének meghatározó szereplője” – mondta Tomohiro Kusano, a Bridgestone Corporation Diverzifikált Termék Megoldások Üzletágáért felelős alelnöke. „Mivel arra készülünk, hogy hazánkban lássuk vendégül a világot az Olimpiai és Paralimpiai Játékokon, minden lehetőséget és technológia megoldást kihasználunk arra, hogy innovatív termékeinkkel és megoldásainkkal segítsük és javítsuk a sportolók, a látogatók és a vendégek közlekedését, tartózkodását és kikapcsolódását Tokióban. A speciális rengéscsillapítók hozzájárulnak majd e két kiemelten sokak által látogatott helyszín minden látogatójának biztonságához és önfeledt kikapcsolódásához a 2020-as tokiói olimpia során és az azt követő években is.”

 

A Bridgestone 1984 óta fejleszti és gyártja rengéscsillapító technológiáját Japánban. A vállalat földrengés-csillapítóit ma már számos létesítményben alkalmazzák Japánban és világszerte, köztük olyan kiemelkedő történelmi épületekben, mint a tokiói pályaudvar és a los angeles-i városháza, valamint a katasztrófa-elhárítás épületeiben, kormányzati épületekben, kórházakban, irodaépületekben, plázákban, illetve lakóépület-komplexumokban.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció