Mit és mennyit egyen a kutya?

Az egészséges fejlődéshez – ahogyan az embereknek – a kutyáknak is változatos és egészséges táplálkozásra van szükségük. A kutyatáplálás egyik legfontosabb kérdése az eb energiaszükségletének meghatározása, ugyanis ettől függ az, hogy mennyit egyen a kutya az ideális testsúlyának megtartása mellett.

A kutya energiaszükséglete sok tényezőtől függ, így például a kutya méretétől vagy attól, hogy mennyit mozog. Ugyancsak figyelembe kell venni a kutyus életszakaszát is, hiszen nem ugyanannyi tápanyagra van szüksége egy kölyökkutyának, mint egy felnőtt vagy idős ebnek, esetleg egy éppen vemhes vagy szoptató anyakutyának. 

Mikor és mennyi ételt kapjon a kedvenced? 

Alapvetően elmondható, hogy a fentiek függvényében egy kutya energiaigénye 350-400 kalóriától akár 4.000 kalóriáig is terjedhet, de a munkakutyaként élő ebek esetében a 17.000 kalória sem ritka. 

Fontos azonban, hogy ne egy étkezés alatt falja be a kutyusunk a napi kalóriamennyiséget. Gondolj bele, te sem ebédre eszed meg a napi 2000 kalóriádat, a kutyádtól se várd el ezt. Ezért, ha teheted, oszd el a napi ételadagot több étkezésre, és egy étkezés alkalmával csak kisebb adagot adj oda neki. Ezzel a módszerrel elkerülhető a gyomor megterhelése, illetve túlterhelése. 

Hogyan tápláld a kutyádat?

A kutyatáplálás alapja a víz. Az, hogy mennyit iszik a kutyád, legalább olyan fontos, mint az, hogy mit és mennyit eszik. Mindig legyen a kutyusod előtt friss, tiszta víz, mert amíg evés nélkül bírja addig, amíg a súlyának felét el nem veszíti, víz nélkül pár nap után elpusztul. Egy felnőtt eb napi vízszükséglete 35-50 ml testsúly kilogrammonként, azonban ez jelentősen megnövekedhet nagy melegben vagy akkor, ha szárazeledelt eszik

Ha a kutyusod házi készítésű ételt ne kapjon, nem neki való. A nyers húst biztos forrásból szerezd be ha azt választod., mert azzal együtt kórokozók és paraziták is kerülhetnek a kutya szervezetébe. Ugyan a csont kiváló kalciumforrás a kutya számára, ne vidd túlzásba, mert a mértéktelen csont és főtt máj fogyasztása székrekedéshez vezet. Persze zöldséget adhatsz a táp és a nyers húsok mellé is. 

Az előregyártott állateledek esetében azonban ezzel nem kell külön bajlódnod, mert a jó minőségű száraz és nedves tápok esetében a megfelelő tápanyag-  és vitamintartalom garantált. A szárazeledelek főbb összetevői a gabonafélék, szójatermékek, vágóhídi melléktermékek, tejipari melléktermékek, zsírok és olajok, valamint vitaminok és ásványi anyagok. Ezeknek víztartalma alacsonyabb, ezért abban az esetben, ha sokat kap belőle a kutyád, ne feledkezz meg a vízpótlásról sem. A konzervek általában húsipari melléktermékekből készülnek és magas, akár 70-80% a víztartalmuk, de a nálunk kapható konzervek minimum 35% és felette legfőképp 65-100% hústartalommal rendelkeznek.

Nézz körül a Kutyakajas.hu Webáruház kínálatban, náluk csak minőségi eledellel találkozol!

 

 
 
 

Belépés

 

 

Regisztráció