RekordmennyiségƱ a håztartåsi e-hulladék idén

55 %-kal több e-hulladékot sikerült begyƱjteni a háztartásoktól idén – derül ki a MediaMarkt mƱszaki áruházlánc és az Inter-Metal Recycling Kft. adataiból. Leginkább a régi háztartási nagygépektƑl és hƱtƑgépektƑl szabadultak meg az emberek, ami rekordszintƱ növekedéshez vezetett.

Összesen 1067 tonna e-hulladék került a feldolgozókhoz, csak a MediaMarkt vásárlóinak jóvoltából, 2020 elsƑ nyolc hónapjában. A 2019 azonos idƑszakában leadott 690 tonnához képest ez 55%-os növekedést jelent, amely az elƑzƑ évekre jellemzƑ stagnálás miatt meglepte a hulladékgazdálkodási szakembereket. A leadott elektromos és elektronikus hulladékok közel 80%-a háztartási nagygép és hƱtƑgép, de háztartási kisgépek és képmegjelenítƑ berendezések (monitorok, televíziók) is szép számmal kerültek az utca vagy a háztartási hulladéklerakók helyett a hulladékhasznosító telepre.

 

A karantén is rostálhatta a háztartások gépparkját

A hulladékként leadott berendezések típusát tekintve idén a megunt vagy elhasznált háztartási nagygépeiken és hƱtƑgépeiken adtak túl a legtöbben, amit a MediaMarkt értékesítési tapasztalatai már elƑre sejtettek.

 

„A tavaszi rendkívüli korlátozások idején a fagyasztószekrények és fagyasztóládák többszörösét adtuk el, elƑzƑ év azonos idƑszakához képest, és hasonlóan teljesítettek a nagyobb fagyasztókapacitással bíró kombinált hƱtƑszekrények is.” – mondta el Biczó Péter, a MediaMarkt kategóriamenedzsere. „A háztartások tavasszal betáraztak fagyasztott élelmiszerbƑl és sok esetben lecserélték a régi készüléket egy újabbra.”

 

A szakértƑ szerint további tényezƑk is befolyásolhatták a leadott mennyiség felfutását, ezek azonban nem köthetƑek közvetlenül fogyasztáshoz. Egyrészt 2020-ban nem került sor az elmúlt években óriási érdeklƑdéssel kísért, kedvezményes vásárlást biztosító Otthon Melege programra. Ebben a programban ugyanis a háztartásokból elszállított használt készülékek nem csak az áruházi partnerhez, hanem az állammal szerzƑdésben álló hulladékfeldolgozókhoz kerülnek hasznosításra. Ennek hiányában viszont a feleslegessé vált készülékeket idén a piaci szereplƑk, például a MediaMarkt hulladékfeldolgozó partnere vette teljes mértékben át az áruháztól.

 

A szakember szerint a másik tényezƑ a vásárlók erƑsödƑ tudatossága, mely visszaigazolja a tavalyi, Föld Napja alkalmából elvégzett MediaMarkt kutatás eredményét. EbbƑl kiderült, hogy a magyarok egyre nagyobb figyelmet fordítanak a háztartásban keletkezett hulladékok szelektív gyƱjtésére és 60%-uk már 1 éve is szakszerƱen adta le az e-hulladékot.

 

Veszélyes komponensek és újrahasznosítható nyersanyagok a leadott hulladékban

Az e-hulladék feldolgozás célja a környezetre veszélyes összetevƑk eltávolítása és a hasznosítható anyagok kinyerése – ezen dolgoznak a szakosodott hulladékfeldolgozók. Tihanyi Ervin, az Inter-Metal Recycling elektronikai hulladék üzletág vezetƑje elmondta, a MediaMarkt által eljuttatott berendezésekbƑl 1920 kg nyomtatófesték hulladékot, valamint 788 kg elem- és akkumulátorhulladékot válogattak ki és továbbítottak veszélyeshulladék ártalmatlanító üzemekbe. 

 

A fém összetevƑkbƑl 510 tonna vaslemez-, 75 tonna réz- és 53 tonna alumíniumhulladék hasznosult kohókban. A szakember hozzátette, az elektromos berendezések anyagának 21%-át kitevƑ mƱanyagok újrahasznosítása jelenti az egyre nagyobb szakmai kihívást a hulladékkezelƑk számára.

 
 
 

KapcsolĂłdĂł cikkek

 

Belépés

 

 

RegisztrĂĄciĂł