Zseni√°lis ifj√ļ innov√°torok

NyolcvankettŇĎ fiatal versenyzŇĎ dolgozta ki kiemelkedŇĎ természet-tudományos, ill. mŇĪszaki projektjét a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre. A zsŇĪri kiválasztotta a legjobb projekteket, a hivatalos eredményhirdetésre és a díjak átadására június 13-án a Magyar Tudományos Akadémián kerül sor.

Az akadémikusokból, gazdasági szakemberekbŇĎl álló 27 fŇĎs bírálóbizottság több fordulós értékelési folyamat után kiválasztotta a legígéretesebb mŇĪszaki, illetve természettudományos projekteket. Az értékelést, a következŇĎ szempontok alapján végezték el:

•  a probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása;

•  a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke;

•  az írásos anyag, ill. alkotás (vagy modell) színvonala; ill. az elkészített eszköz mŇĪködŇĎképessége;

•  a projekt befejezettsége (koncepció, konklúzió), ill. hasznosíthatósága;

•  az eredmények ésszerŇĪ és világos értelmezése.

 

 

 

Dr. Jakab László, BME professzor vezetésével a zsŇĪri összesen három elsŇĎ, három második, négy harmadik díjat osztott ki, 12 pedig kiemelt dicséretben, illetve 27 pályázat dicséretben részesült.

 

A fiatalok munkájuk során, többek közt olyan izgalmas kérdésekre kerestek választ, mint

•  hogyan alakítható ki a környezetszennyezési károk csökkentésére egy teljesen új szemlélet?

•  lehetséges-e daganatos elváltozásokat egyszerŇĪbb módszerekkel szŇĪrni?

•  a fotokémiai ligand kapcsoláshoz fejleszthetŇĎ-e UV megvilágító berendezés?

 

A díjazott pályamunkák készítŇĎi az elismeréseket 2022. június 13-án, az ünnepélyes eredményhirdetésen veszik át. A díjátadási ünnepségen köszönti a fiatalokat többek között Kollár László MTA fŇĎtitkár, Birkner Zoltán NKFIH elnök is.

 

A 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny, az innovációs és technológiai miniszter fŇĎvédnöksége mellett, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alap finanszírozásával valósul meg. 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció