A gyártók csökkentették asztali PC-ik árát

A nagyobb számítógépgyártó cégek, így például a Dell Computer, a Hewlett-Packard vagy éppen az IBM azzal kezdték az újesztendőt, hogy kisebb-nagyobb mértékben csökkentették asztali számítógépeik árát, mely árcsökkentések adott esetben a 20 százalékot is megközelítették.
Toni Duboise, a többek közt a PC-árak nyomon követésével foglalkozó ARS piackutató cég elemzője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy egyelőre korai lenne kijelenteni, hogy az első kőkemény 2003-as árharc már meg is kezdődött a gyártók között, mindenesetre az idei év első napjaiban végrehajtott kisebb-nagyobb mértékű árcsökkentések egy kialakulóban lévő komolyabb árharc előjelének tekinthetők.

Konkrét példákat tekintve a Dell Computer nemrégiben 29 és 100 dollár közötti összegekkel csökkentette OptiPlex típusjelzésű asztali számítógépeinek árát, ami átlagosan mindössze 6 százalékos árcsökkentést jelent. Ezzel párhuzamosan a nagy rivális Hewlett-Packard 4 és 166 dollár közötti árcsökkentéseket hajtott végre a Compaq Evo D310, D315, illetve D510 típusjelzésű asztali számítógépei esetében, ami átlagosan mintegy 8 százalékos árzuhanást eredményezett. Az ARS munkatársai felhívják a figyelmet arra, hogy a Hewlett-Packard és a Dell Computer hasonló konfigurációi közötti árkülönbség a legutóbbi árcsökkentések következtében lényegében teljesen eltűnt, melyre jó példa, hogy a többek közt egy 2,4 GHz-es frekvenciájú Intel Pentium 4 processzorral, 256 MB memóriával, valamint egy 40 GB kapacitású merevlemezzel felszerelt Compaq Evo D510-es PC 939 dollárba kerül, egy hasonlóan felszerelt Dell Computer-féle OptiPlex GX260-as rendszerért pedig 946 dollárt kell fizetni. Az említett két rendszer közül egyébként az előbbi ára 130 dollárral, az utóbbié pedig 49 dollárral mérséklődött az elmúlt napokban.

Az IBM a közelmúltban ugyancsak csökkentette NetVista típusú asztali számítógépei árát, még pedig 10 és 140 dollár közötti mértékben, ami átlagosan 4 százalékos árcsökkentést jelent. Így például egy 2,4 GHz-es Intel Pentium 4 processzorral, 256 MB memóriával, valamint egy 40 GB-os merevlemezzel felvértezett NetVista M42-es IBM PC-ért a korábbi 1029 dollár helyett immár csak 989 dollárt kell fizetni.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció