Oké, OWAY!

Behálózott üzleti kapcsolatok

Olyan új közösségi portál indult el október közepén, amely a hazai vállalkozásoknak kínál biztonságos és gyors megoldást arra, hogy meglévő és leendő üzletfeleikről megbízható csatornákon keresztül szerezzenek referenciákat, személyes ajánlásokat.

Tipikus web 2.0 megoldásokra épít az Official Who Are You (OWAY) szolgáltatás, amely magyar nyelven kívül angol és kínai felhasználói felülettel is elérhető. Az alapvetően a magyar kis és középvállalkozások partneri, beszállítói, eladói-vevői kapcsolatrendszerét támogató portál így jó lehetőséget teremt a hazai vállalkozások feltérképezésére.

Több mint féléves fejlesztés és egy rövid, zártkörű próbaidőszak után október 8-án vált elérhetővé az új, magyar üzleti közösségi portál, ahol az ingyenes regisztrációt követően a cégek információt cserélhetnek, referenciát szerezhetnek üzleti partnereikről, sőt osztályozhatják azok szolgáltatásait. Csáki Zoltán, az OWAY alapítója, korábbi cégvezetői tapasztalatai, valamint az Informatikai Vállalkozások Szövetségének kis- és közepes vállalkozásokért felelős alelnökeként számos más cégvezetővel történt beszélgetése kapcsán jutott arra a felismerése, hogy szükség van egy olyan megoldásra, amellyel a vállalkozások kiszűrhetik maguk közül a megbízhatatlan szakmai és pénzügyi háttérrel és rendelkező cégeket. A portál létrehozásának alapgondolata a személyes ajánlásokon keresztüli kapcsolatfelvételt átkonvertálják az üzleti gyakorlatba úgy, hogy a cégek partneri hálózatának kiadása nélkül adjon referenciát és információkat.

A „kapcsolatépítő” Csáki Zoltán elmondta: „Egy-egy új üzleti partner felkutatása mindig sok energiát vesz igénybe, legyen az szállító vagy vásárló. Ezt a feladatot szeretnénk egyszerűbbé és megbízhatóbbá tenni az OWAY portálunkkal. Nincs annál jobb ajánlólevél, ha valakit egy barátunk, megbízható üzleti kapcsolatunk ajánl – ezt itt egyszerűen, gyorsan megoldottuk.”

Az OWAY legfontosabb célja, hogy a vállalatok egymás közti partneri bizalomerősítő eszközeként szolgáljon, másodsorban pedig a kkv-k megrendelőinek számító nagyvállalatok, partnerek, biztosítók, bankok, pénzügyi szolgáltatók olyan terévé válhat, ahol célzottan, működési területük szerint tudják a vállalkozásokat megszólítani.

A már említett klasszikus web 2.0 közösségi jellegére utal, hogy a felhasználói közösség tudására és közreműködésére építve igyekszik információt szolgáltatni a tagoknak a  lehető legmegbízhatóbb és legalkalmasabb partner megtalálásában. Ugyanakkor azonban – ellentétben más közösségi site-okkal – az OWAY üzleti partneri hálózatában nem látható az adott vállalat kapcsolatrendszere, így a partnerek, beszállítók „levadászásának” veszélye nem áll fenn. A rendszer lényege éppen az, hogy ha egy vállalat új céggel szeretne együttműködni, vagy egy meglévő kapcsolatáról szeretne más partnereitől további információt szerezni, akkor csak a leinformálandó cég és a közös ismerősök halmazát mutatja meg.

Az OWAY-re meghívóval és nyílt regisztrációval egyaránt be lehet kapcsolódni. Természetes személy, magánember az OWAY-re nem regisztrálhat, kizárólag csak vállalkozás. A regisztrációt a cég vezetője, vagy megbízott adminisztrátora tudja elvégezni, a céges alapadatok megadásával. A céges adatok valódiságát a tervek szerint a rendszer üzemeltetői ellenőrzik. A cégen belül akár minden munkatárs regisztrálása is lehetséges. Így a különböző vállalati területek, mint a pénzügy, logisztika, kereskedelem, marketing stb. partnerei egyaránt megjelenjenek az adott cég kapcsolati hálójában, ami a cégen belüli „közös tudás” kihasználását segíti elő.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció