Norton 2009: gyorsnak gyors, biztonságosnak biztonságos - de

2/ 2 oldal

2008 második felében jelent meg a piacon új Symantec Norton 2009. Az alkalmazások sebességét szem előtt tartva újratervezett Norton 2009 teljesítménye jelentősen javult, ám az ennek érdekében tett egy-két apró trükk biztonsági kockázatot jelent a felhasználók számára.


Vitatható eszközhöz nyúltak a Symantec fejlesztői a telepítési idő felgyorsításánál is – adta hírül az Antivírus blog.
Mivel a Symantec vírusirtója néhány évvel ezelőtt még lassúságáról volt hírhedt, a cég szakemberei mindent megtettek, hogy az új Norton Internet Security már gyors legyen. Logikus irány, hiszen ki szereti hosszas telepítgetéssel tölteni az idejét, és hát mindennapi PC-s bosszankodásaink közben legfőképpen azt is utáljuk, ha a gépet munka közben pont a vírusirtó lassítja le. Az új Norton termékek gyorsaságáról, kicsi telepítési méretéről, vagyis megtáltosodásáról szóló hírek felkeltették a szintén a gyorsasága miatt elismert NOD32 vírusirtó fejlesztőinek figyelmét. Az ESET szakemberei úgy döntöttek, maguk is megvizsgálják a Symantec új termékének telepítési méreteit.

Az elvégzett kísérletből az ESET munkatársai szerint egyértelműen kiderül, hogy az új program megkerüli a rendszer System Restore funkcióját csak azért, hogy kisebb telepítési méretet mutasson, illetve talán hogy ezzel is gyorsabb legyen a telepítés. Ez pedig - ha erre semmilyen előzetes figyelmeztetés nem történik - egyértelműen biztonsági kockázatot jelent a felhasználók számára.

A Rendszer-visszaállítás (System Restore) funkció arra szolgál, hogy probléma esetén egy korábbi visszaállítási ponthoz (Restore Point) visszatérhessünk. A funkciónak persze ára van: a helyi számítógépen kell tárolni ezeket a pillanatfelvételeket, s ez nagyban befolyásolja a telepítési méreteket is. És ebben az esetben ez az érdekes. Elvégezték tehát a teszteket Vista és XP rendszereken egyaránt, és ezen belül kétféleképpen is: a System Restore be-, illetve kikapcsolt állapotában. A táblázatból jól látható, hogy a Symantec technikailag titokban kikerüli a visszaállítást, és ezzel sikerül neki minden egyes esetben ugyanazt az eredmény produkálnia. Igaz, ha manuálisan létrehozunk Vistán egy rendszervisszaállítási pontot, akkor a NIS2009 Passmark mérési módszere is 445 MB-os méretet mutat.
 

WIN
Version
System
Restore

ESET
Size

Norton
Size
Comments
Vista ON 368MB 145MB Same settings and results as Passmark
Vista OFF 68MB 145MB Installation sizes without Restore Points.
XP ON 96MB 145MB XP equivalent to Passmark settings
XP OFF 68MB 145MB Installation sizes without Restore Points.




A felhasználókat tehát nem figyelmeztették előre, hogy nincs rá lehetőségük, hogy visszatérjenek a telepítés előtti állapora, hacsak kézzel nem készítettek visszaállítási pontot. A telepítési sebességet pedig nem fair összehasonlítani más hagyományos módon települő program sebességével, ha a NIS2009 nem folyik át a bekapcsolt System Restore-on.

"..az ilyen kaliberű dolgokról nem szabad hallgatni, valamint nem engedhető meg az sem, hogy az átlagfelhasználó megtévesztésével és gépének tudta nélküli veszélyeztetésével ilyen vitatható manőverekkel operáljanak a piac szereplői az egymás elleni harc jegyében" - jegyzi meg az Antivírus blog cikkírója.
 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció