A magyar hekker átsétál a falon

Új támadás premierje az Ethical Hacking konferencián

Az idén április 29-én megrendezésre kerülő Ethical Hacking konferencián láthatja a nagyközönség először azt a Deloitte szakembere által készített programot, amelynek segítségével a felhasználók megszemélyesítéséhez eddig szükséges időigényes jelszótörés nulla másodpercre csökken. A jelszó ugyanis kiiktatható.

A NetAcademia Oktatóközpont által immár harmadik alkalommal megrendezett Ethical Hacking konferencián szinte már hagyománnyá vált, hogy új, eddig még nem létező biztonsági problémát vagy eszközt mutat be valamelyik előadó. Idén a Deloitte Forensic Investigator szakembere, Barta Csaba készített olyan eszközt, amely egy ezidáig csupán elméleti lehetőségként kezelt biztonsági probléma kihasználásának konkrét megvalósítása, mely egyszerre több operációs rendszer-verzión is működik. Az eszköz érdekessége, hogy mivel teljesen saját kódon alapuló fejlesztés, egyetlen vírusirtó vagy védelmi szoftver sem ismeri fel.

Mint Barta Csaba elmondta, az eljárás lényege, hogy egy úgynevezett Rootkit segítségével el lehet helyezni a számítógép memóriájában olyan végrehajtható kódot, mely az operációs rendszer alatt, annak tudta és felügyelete nélkül fut. Ez a kód pedig szinte tetszőleges feladatot végrehajthat, jelen esetben a felhasználók jelszavainak memóriabeli reprezentációját törli ki, így amikor a felhasználó bejelentkezik, azt tapasztalja, hogy nincs jelszava. „Volt jelszó – nincs jelszó. Ez azért nagyon veszélyes, mert üres jelszavak esetén bármelyik felhasználó nevében be tud lépni a támadó. Egyszerűen szabadon válogathat a felhasználók közül, majd a támadás végeztével visszaállítja az eredeti jelszót, mintha mi sem történt volna” – tette hozzá Barta Csaba.

Mint azt Fóti Marcell, a konferenciát szervező NetAcademia Oktatóközpont vezetője elmondta, olyan támadási metódust fedeztek fel, ami hitelesen alátámasztja a nyomozati munka nehézségeit, így került sor egy ismert, de korábban senki által meg nem valósított támadási elmélet gyakorlati megvalósítására. „Mint minden más hackertámadás, megfelelő tudás birtokában ez a technika is leleplezhető, a Forensic Investigator feladata éppen ez” – tette hozzá Fóti Marcell.

A konferencián bemutatásra kerülő eszköz elérhetővé tételéről jelenleg tárgyalások folynak a NetAcademia Oktatóközpont és a Deloitte között. „Minden biztonsági szakember és etikus hekker számára fontos, hogy megismerkedjenek a legújabb, legveszélyesebb eszközökkel, ám ez az eszköz – veszélyessége és jelenlegi felderíthetetlensége okán - szabad forgalomba nem hozható. Jelenleg egy olyan műszaki megoldáson dolgozunk, amely Certified Ethical Hacker minősítéssel rendelkező szakemberek számára lehetővé tenné az eszköz egy PKI-n alapuló, RSA titkosítással kódolt, tehát egyedi, és nyomon követhető, kipróbálható változatának rendelkezésre bocsátását” – mondta Antal Lajos, a Deloitte Forensic csapatának vezetője.

A konferencia részletes programja az alábbi címről érhető el:
http://www.netacademia.net/konferencia


 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció