Egyre kevesebb a nő a technológia világában

Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnökének védnöksége alatt szervezett konferenciát a nők tudományban és műszaki életben betöltött szerepéről és helyzetéről az Európai Bizottság a Magyar Tudományos Akadémiával, a Nemzeti Innovációs Hivatallal és a European Center for Women and Technology civil szervezettel együttműködésben.

A Nemzetközi Nőnap alkalmából március 7-8-án tartott Women in Science, Innovation and Technology in the Digital Age néven futó konferencia egyik fő témája a nőknek a technológia, innováció és tudomány világában betöltött szerepe volt. A nemzetközi és hazai statisztikák azt mutatják, hogy egyre kevesebb nő választ magának mérnöki, informatikai vagy műszaki tudományos pályát, és arányuk ezeken a területeken már olyannyira alacsony lett, amely aggodalommal töltheti el nemcsak a kormányzatokat, hanem az iparág kisebb és nagyobb szereplőit is.

Világos, hogy a probléma megoldásában a cégeknek is szerepet kell vállalniuk. Fontos, hogy aktívan hozzájáruljanak ahhoz, hogy a nők lehetőleg már gyermekkorukban megismerkedhessenek a technika és a tudomány világával, hogy az ezekhez a területekhez kötődő életpályák később reális lehetőségként jelenjenek meg előttük.

A konferencia egyik kiállító partnereként a Microsoft bemutatta DigiGirlz programját, amelynek keretében a szoftvercég munkatársai középiskolás lányokkal ismertetik meg az informatika világának rejtelmeit, illetve azt, hogy milyen karrierlehetőségek várnak rájuk, amennyiben ezt a pályát választják. A programba számos módon lehet bekapcsolódni: ingyenes és mindenki számára nyitott online kurzusokkal, DigiGirlz-rendezvényeken való részvétellel, illetve akár a DigiGirlz High Tech táborban eltöltött napokkal. A kezdetben csak az Egyesült Államokban futó kezdeményezés ma már a világ számos országában érhető el. DigiGirlz napokat Finnországtól Spanyolországig és Brazíliától Ausztráliáig szerveznek a Microsoft helyi szervezetei, sőt idén már Dániában és Kínában is lesz High Tech tábor.

Nagyon fontos a fenti probléma egy másik vonatkozása is: „Szem előtt kell tartanunk, hogy ma már szinte minden álláshoz szükségesek az alapvető informatikai készségek. Ezzel minden munkavállalónak meg kell barátkoznia, hiszen egy egész Európára kiterjedő IDC-kutatás szerint 2014-re 10 pozícióból 9 esetében elengedhetetlen lesz az infokommunikációs készségek ismerete” – mondta Drajkó László, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója.

A nőknek a munkaerőpiacon betöltött fontos szerepét felismerve a Microsoft Magyarország március 21-én egy exkluzív programsorozatot indít Opening Windows néven, melynek célja, hogy tehetséges nőknek adjon teret és inspirációt szakmai és személyes sikereik elősegítéséhez.  Az első rendezvény mottója Siker, mely inspirál – női sikerek lesz, ahol a meghívott női előadók az élet különböző területein elért sikereikről és az oda vezető útról osztják meg tapasztalataikat.

Az e-készségeknek egyre nagyobb szerepe van a munkavállalók elhelyezkedési esélyeiben – többek között erre a következtetésre jutott a Washingtoni Egyetem egyik részben Microsoft által támogatott kutatása is, amelyben 375 bevándorló és 155 Európában született nőnek – köztük magyarországiaknak – tettek fel kérdéseket iskolázottságukkal és munkájukkal kapcsolatban. A tanulmányból kiderült, hogy a megkérdezettek hozzávetőleg egyötöde egyáltalán nincs a digitális írástudáshoz szükséges alapvető ismeretek birtokában.

A kutatók nem találtak egyértelmű kapcsolatot a bevándorló nők iskolázottsága és elhelyezkedési esélyeik között – ennek fő oka valószínűleg az, hogy az őket befogadó államok és az ott működő vállalatok nem, vagy csak részben ismerik el végzettségüket. Az infokommunikációs készségek megléte viszont fontos tényező – azok esetében, akik ilyen jellegű tudással nem rendelkeznek, szignifikánsan magasabb volt a munkanélküliség.

Szilágyi Bernadette, a Microsoft társadalmi felelősségvállalási programja, a Korlátlan Lehetőségek menedzsere elmondta: „A Microsoft nemcsak a Nemzetközi Nőnap alkalmából tartja fontosnak a nők helyzetét. Egész évben számos kezdeményezésben veszünk részt, amelyekkel hozzá kívánunk járulni a magyar nők helyzetének könnyebbé tételéhez.”

„Mivel azt tapasztaljuk, hogy a női kollégák számára a szakmaiság mellett a másik legfontosabb szempont a rugalmasság, nálunk már évek óta adottak azok a lehetőségek, amelyek révén például a kisgyerekes kollégáink kötetlenebb módon, részben otthonról dolgozva felelhetnek meg a család és karrier kettős elvárásának. Ennek is köszönhető, hogy 2010-ben elnyertük az MNKSZ „Legjobb női munkahely 2009” elismerését.” – tette hozzá Fekete Judit, a Microsoft Magyarország HR igazgatója.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció