Felháborodás fogadja a twitteres cenzúrát - Üres címlap, digitálisan (1. rész)

2/ 2 oldal

A dolog alig öt éve kezdődött: egy fiatal San Franciscó-i mérnök felvázolt egy parányi mókás webes eszközt, amelynek révén bárki elmondhatja a barátainak, hogy éppen mi nyomja a lelkét. A technológiát villámgyorsan több milliónyi ember kezdte használni világszerte, és különösen azokban az országokban vált létfontosságúvá, amelyek kormányai komoly hajlandóságot mutattak arra, hogy elnémítsák népeiket. Most azonban új időszámítás kezdődik: a Twitter bejelentette, hogy kérésre megakadályozza bizonyos üzenetek közzétételét - olyan országokban, ahol az adott üzenetek illegálisaknak minősülnek.



    A cenzúrát bejelentő közlemény jól jelzi azt a dilemmát, amelyet a Twitternek - és több, hasonló szolgáltatásnak - fel kellene oldania. Olyan szabad kommunikációs csatorna legyen-e, amelyet az adott országok kormányainak akaratával szembemenve is használhatnak (ahogy ez az arab tavasz esetén is történt), vagy pedig kereskedelmi vállalkozásként szükségképpen engedelmeskedjen az adott országok törvényeinek (hiszen arra törekszik, hogy vevőket vonzzon, és végül ebből ott pénzt csináljon)?
    Tim Wu, a Columbia Egyetem jogi karának professzora szerint a változások az önkényuralmi rezsimek uralta államokban alááshatják a Twitter népszerűségét. És bár nem hibáztatja a Twittert a normál üzletmenetet elősegítő lépése miatt, úgy véli, hogy valami másnak politikai eszközként át kell vennie a szolgáltatás helyét.
    A professzor mindazonáltal megfontoltságra inti a vállalatot: a Twitternek szerinte óvatosan kell eljárnia, hogy ne kerüljön olyan helyzetbe, ahonnan már nem képes segíteni ez elnyomó kormányok elleni lázadást. Szerinte a szolgáltatás régi énjét minden körülmények között meg kell tartani.
    A Twitter engedélyezi az álnevek használatát, és ez számos tiltakozó szervezet számára különösen hasznosnak bizonyult az arab világban, merthogy a szólásszabadság védelmének ez lett az egyik fő eszköze. Ennek ellenére Wu professzor kétségének adott hangot, vajon az új politika megengedte volna-e az egyiptomiaknak a szolgáltatás használatát a tiltakozások szervezéséhez…
    A Twitter ragaszkodik ahhoz, hogy az új rendszer révén nagyobb átláthatóságot biztosítson. Igaz, azt is állítja, hogy publikálás előtt nem fogja szűrni a tartalmakat. És nem fog olyan anyagot eltávolítani, ami csupán sértő, egyedül az illegális tartalmakra érvényesül a cenzúra. Emellett a cég azt is hangsúlyozta, hogy egy e-mailben igyekeznek értesíteni - megindokolva az eltávolítást - azokat a felhasználókat, akiknek a postjait visszatartják.

Elég átváltani "worldwide"-ra

    A felhasználók helyét a számítógépek vagy okostelefonok IP-címei alapján azonosítja a hálózat, de megenged kézi beállítást is, amelynek alkalmazásával felhasználói helyként beállítható a "worldwide". Ez pedig lényegében teljesen megkerülhetővé teszi az üzeneteket blokkoló rendszert.
    Ha egy szíriai felhasználó átváltja a helyet "worldwide"-ra, máris láthat mindent. (folyt.)
 

 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció