Drámai lépéseket tervez a Synergon a veszteség visszaszorítására

A Synergon Informatikai Nyrt. 491,5 millió forint konszolidált adózás utáni veszteséget könyvelt el 2011 második negyedévében az első negyedévi 346 millió forint veszteség után. A tavalyi második negyedév vesztesége 5,7 millió forint volt.

A társaság nemzetközi számviteli szabvány (IFRS) szerint készült és a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentése szerint a második negyedévi árbevétel 3,834 milliárd forint volt, ami 11 százalékkal kisebb a 2010. azonos időszakinál.
Az idei első hat hónap árbevétele 7,986 milliárd forint, 2 százalékkal alacsonyabb a bázisnál. A féléves veszteség 838 millió forint, szemben a tavalyi 38,7 millió forint nyereséggel.
A társaság felmondott szerződésekkel magyarázta az eredmény romlását. A Vidékfejlesztési Minisztérium által elállás miatt meg nem fizetett Microsoft licence beszerzés értékére 226 millió forint értékvesztést számolt el a cég. A Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság által felmondott szerződés miatt képzett céltartalék 110 millió forintos költségnövekményt okozott. Ezek mellett a székhelyváltozással összefüggésben 145 millió forint elszámolt értékcsökkenést említ a jelentés.

A magyarországi vállalatoknál májusban végrehajtott leépítések költségcsökkentő hatásai a harmadik és negyedik negyedév eredményeiben mutatkoznak majd meg.
A jelentés szerint a menedzsment "az eredményre drámai hatással bíró lépéseket" tervez. Az igazgatótanács szeptember első hetére tervezett döntései érinteni fogják a humánerőforrás területét, az állóeszköz állomány méretét és finanszírozását, a személyekhez kapcsolódó járulékos költségeket, és várható egy átfogó finanszírozás átalakítás is.
A társaság értékesítési költségei a bázishoz képest 8 százalékkal nőttek, 6,075 milliárd forintot értek el az idei első félévben. Ezt a jelentés szerint a BKV- Futár elnevezésű, forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszer-fejlesztési projekt megnövekedett ráfordításai okozták.
A Synergon-csoport üzemi vesztesége 739,5 millió forint volt az idén, szemben a tavalyi első hat hónap 97 millió forintos nyereségével.
A pénzügyi tevékenységből további 83 millió forint veszteség származott.
A Synergon részvényeit a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában jegyzik. A papírok csütörtökön délben 250 forintot értek, 2 forinttal kevesebbet az előző napi záróáruknál. Az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyamuk 672 forint volt, a legalacsonyabb 190 forint.
 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció